Просълзената руска състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева заяви, че е „изтощена емоционално“ след дните на скандал заради положителния й допинг скандал, като тийнейджърката се подготвя за участие в женската индивидуална надпревара на Игрите в Пекин.

Валиева бе фаворитка за златото в китайската столица, но седмица преди финала в индивидуалното стана ясно, че тя е тествала положително през декември за забраненото вещество триметазидин, което подпомага издръжливостта. „Последните няколко дни бяха много трудни за мен“, каза 15-годишната фигуристка пред руска телевизия в понеделник вечер. По-рано в понеделник, Спортният арбитражен съд (КАС) взе решение, че тя може да продължи да се състезава в Пекин независимо от положителната си проба. Но ако спечели медал в индивидуалното, Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че няма да има церемония по награждаване.

„Щастлив съм, но и същевременно изтощена емоционално“, каза Валиева. Започвайки да плаче, тя добави: „Това са сълзи на щастие, но и изглежда на тъга. В същото време, разбира се, че съм щастлива да бъде на Олимпиадата и да се опитам да представлявам страната ми. Надявам се да дам най-доброто от себе си“. Тя допълни, че вярата в нея от фенове е била „много важна“. „Когато отворя Инстаграм, виждам много трогателни съобщения, които показват вяра в мен. Дори видях знаци в Москва, които гласят „Камила, ние сме с теб! Много е хубаво да виждам такива неща“. Тя каза още, че антуражът й, който е критикуван заради потенциална роля в противоречието около Валиева, я подкрепя. „Мислех си, че ще бъда сама. Но хората, които са най-близо до мен, няма никога да ме предадат“, завърши рускинята.

Кратката програма в индивидуалното за жени започва в 18:00 часа местно време (12:00 часа българско). Около 14:00 часа за своята композиция ще излезе и българката Александра Фейгин. Свободната програма, след която ще бъде ясна и новата олимпийска шампионка, е в четвъртък.

Снимка: БГНЕС